tiistai 19. kesäkuuta 2018

Nurmirölli vai niittynurmikka?

Sunnuntaina vietettiin yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää 15. kertaa Suomessa. Päivä on saanut alkunsa Tanskasta vuonna 1988 ja Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasviharrastuksen ja luonnontuntemuksen lisääminen sekä yhteisten luontoelämysten tarjoaminen mahdollisimman monelle. Opastetuilla kasviretkillä kuullaan kasvien ja niiden elinympäristöjen käytöstä, uhkista ja suojelusta. Lisää aiheesta löytyy Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta (klik). Tänä vuonna teemakasvi oli metsätähti. 

Yle toteutti kesäkuun alussa lukijoille testin luonnonkasveista. Sen on tehnyt vajaan kahden viikon aikana yli 85 000 ihmistä. Maitohorsman tunnisti 98 prosenttia vastaajista. Toinen kukka, jonka vastaajat tiesivät hyvin oli metsätähti: sen tunnisti 91 prosenttia vastaajista. 

Ylen uutisiin haastatellun eläkkeellä olevan biologian opettajan mukaan "varmaan sellainen 50 kasvia olisi hyvä yleissivistyksen alku". Määrä sisältää esimerkiksi tavallisimpia puita ja metsämarjalajeja (klik). 


Meillä oli Tiinan kanssa ajatus lähteä lasten kanssa omaan lähiympäristöön tutkimaan luonnonkasveja ja kuinkas ollakaan (kun mielestämme keksimme hyvän idean, kohta huomaamme lasten leikkivän omiaan ja me hääräilemme "hyvän idean" parissa kahdestaan), havahduimme viettäneemme reilun puolitoista tuntia kasvien parissa ihan kahdestaan. 

Kumpikaan meistä ei ole peruskoulussa saanut/joutunut keräämään kasviota, mutta Anna on auttanut nuorinta pikkuveljeämme tämän kasvion kokoamisessa. Ja nyt koulumaailmasta kuuluu, että kasvion voi nykyään kerätä valokuvaamalla. 

Bongasimme 54 luonnonkukkaa niin niityltä, pihalta, tienviereltä, metsästä, rannalta kuin suoltakin. Jätimme vieraslajit, puut, heinät, varvut (paitsi metsämarjat) ja vesikasvit (paitsi lumme ja ulpukka) pois listalta. Kriteerinämme oli "kaunis, kukkiva kasvi". 

Käytimme kasvien tunnistuksessa apuna vanhan liiton keinoja eli kasvitauluja 1950-luvulta isoäitimme opettajaseminaarin vuosilta ja 2000-luvun alun värikasviota. Suurin osa kasveista oli tuttuja, mutta opimme myös muutaman uuden kasvin. Keltanot olivat hämmentävä kasviryhmä, samoin humalat, joten täytyy myöntää, että puhelin oli verraton apu kasvien tunnistuksessa. 


Niittynätkelmä. 


Jesse tunnisti niittyleinikin ja päivänkakkaran. 


Kiia ja Tiina tutkivat niittyleinikin ja rönsyleinikin eroavaisuuksia. Vanhempaa ja uudempaa kuvitusta. 


Löysimme kaikkiaan 54 erilaista kasvia varsin vähällä vaivalla, esimerkiksi parin sadan metrin pituisen pihatien varrelta löytyi jo 25 kasvia.  

-Anna ja Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti