sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Retki Egenland-matkailuohjelmasta tutulla Valkeisjärvellä

Kuka on katsonut uudenlaista ja virkistävää kotimaista matkailu- ja kulttuuriohjelmaa, Egenladia? Yle sai kesällä 2017 yleisöltä/katsojilta yli 500 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista ja kiinnostavimmat niistä pääsivät Egenland-ohjelmaan. Ohjelma on kaksikielinen ja siinä on 10 osaa. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

Omaa asuinkuntaani lähimpänä esiteltiin Lestijärven Valkeisen järvi ja Peuran polku, tästä pääset tämän kohteen esittelyyn Egenlandin sivuille.

"Lestijärven ja Kinnulan rajalla, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan rajalla, on Valkeisjärvi, jonka vesi pulppuaa 17 lähteen kautta. Järveen ei laske yksikään puro. Vesi on kristallinkirkasta ja pohja valkohiekkainen. Järven rantoja sivuaa Peuran polku. Nimi tulee metsäpeurasta, jonka Suomenselän kanta elää alueella vahvana."     -Yleisövinkki/Egenland

Jutussa esitellään arvokasta vapaaehtoistyötä tekeviä pitkospuiden uusijoita, sillä edelliset pitkospuut olivat muuttuneet vaarallisiksi kulkea ja sitä kautta Valkeisen reitti olisi voinut poistua retkeilyreitistöstä. Kävimme eilen kolmen sukupolven voimin ihastelemassa kesän merkkejä tässä hienossa kohteessa, minulle tämä oli ensimmäinen kerta Valkeisella retkeilyä.

Polku oli helppokulkuista ja lapsillekin sopivan pituinen, yhteensä noin kuusi kilometriä järven ympäri. Maasto oli kivasti vaihtelevaa; hiekkakangasta, järven rantaa, mäntyharjuja ja soita. Uudet pitkospuut olivat hyvät kulkea. Lintuhavaintoja tehtiin laulujoutsenesta, telkkäpariskunnasta, kuikasta ja tukkakoskelopariskunnasta. Suokukka, lakka ja mustikka kukkivat, näytti ainakin mustikkasadosta olevan tulossa hyvä, jos kaikki menee tästä eteenpäin hyvin. Käki kukkui pitkään ja hartaasti. Järven vesi oli kirkasta ja järven pohja vaaleahiekkaista. Kiia ja Jesse saivat ukilta linkkuveitset ja opettelivat veistämään kaarnalaivat. 

Ja varoittava esimerkki kaikille taskut avoinna kulkeville. Kulje polulla ja sulje tärkeitä esineitä sisältävät taskut huolella ellet halua palata takaisin etsimään ensin suolle pudonnutta taskukokoista digikameraa, ja kun olet sen löytänyt ja juoksuvauhtia matkalla muiden luo, huomaatkin seuraavaksi puhelimen pudonneen. Ei muuta kuin kelkka ympäri ja uudelleen takaisin sinne suolle etsimään puhelinta. Älä myöskään valitse soittoääneksi ennen luontoretkeä linnunlaulua, koska et erota puhelimen soittoääntä luonnon oikeista äänistä. Mutta koska en ole helposti hätääntyvää tyyppiä ja olin painanut mieleeni kulkureitit, löysin molemmat laitteet. 

 Ihana, alkukesäinen päivä luonnon rauhassa ja mukavassa seurassa voimaannutti. Seuraavaa retkikohdettakin suunnittelimme, sillä ei kovinkaan kaukana Valkeiselta on Salamajärven kansallispuisto Kinnulan, Kivijärven ja Perhon kuntien alueilla. 

-Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti