keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Helpot ja nopeat kynsilakkamarmorimunat

Jo pari vuotta sitten meillä ihastuttiin värikkäisiin pääsiäismuniin, jotka oli koristeltu kynsilakoilla marmoroimalla. Ja sehän olikin yllättävän helppoa, jopa lapselta onnistuvaa askartelupuuhaa.
Ja mikä parasta: samalla saa tehtyä kynsilakkojen inventaarion. Kynsilakkojen ja munien lisäksi tarvitset vesiastian marmorointia varten. Tällä kertaa käytettiin raejuustorasiaa, myös esimerkiksi viili- tai rahkapurkki käy. Ainoa kriteeri oikeastaan on, että munan sopii pyöräyttämään kupissa vaivatta. Ei tietenkään parasta perintökulhoa kannata käyttää, koska kynsilakka tarttuu myös astiaan.

Marmorointiprosessista löytyy monenlaista tietoa, meillä ollaan edetty yrityksen ja erehdyksen kautta. Taas oltiin vuoden aikana unohdettu se tärkeä seikka, että vettä ei saa laittaa liikaa kupin pohjalle. Alussa laitettiin raejuustorasia yli puolilleen vettä ja ihmeteltiin, kun melkein kaikki kynsilakat upposivat pisaroina pohjaan tai jäivät pisaroina pinnalle, mutta eivät levinneet sieväksi värikalvoksi veden päälle, kuten tarkoitus olisi. Pari-kolme senttiä  vettä riittää, koska munan ei tarvi mennä kokonaan upoksiin. Veden lämpötilalla en ole huomannut merkitystä prosessin onnistumiselle, ollaan käytetty sekä kylmää että lämmintä vettä samoin tuloksin.


Kynsilakkaa roiskitaan tai pudotetaan pisaroina veden päälle, ensimmäinen väri yleensä leviää muodostaen ohuen kalvon veden pinnalle. Huomioi, että jos värejä laittaa pisaroina monta päällekkäin, se voi jäädä köntiksi munan pinnalle upotusvaiheessa. Tällä kertaa lisättiin vielä jauhemaista glitteriä veteen kynsilakan päälle antamaan säihkettä.

Kauneimman lopputuloksen saa pohjamaalaamalla koko munan kynsilakalla ennen marmorointia. Itse onnistun aina töpeksimään marmorointivaiheessa kynsilakat niin, että munaan jää paljaita kohtia, joten pohjamaalaus pelastaa näkymän. Helpointa on pyöräyttää munat vesiastiassa sormin, koska tikkuun työnnettyn munan käsittely on kömpelöä ja hankalaa, varsinkin kun muna vastustaa veden alle menoa. 

Harjoitus saattaa tehdä mestarin, me harjoitellaan varmaan vielä ensi vuonnakin, vaikka nyt tuli näteimmät tähän asti. Toimii muuten niin aidoilla munilla kuin ostetuilla muovisillakin, testattu on! 

Värikästä kevättä!

-Tiina ja Kiia

1 kommentti:

  1. Onpa kiva idea! Juuri äsken inventoin kynsilakat vessan kaapista. Onneksi en vielä vienyt roskiin😊

    VastaaPoista