keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Kalenteri-päiväkirjan tuunaus omannäköiseksi

Olen vuoden ajan halunnut aloittaa bujon (bullet journal) tekemistä. Bujo on itse tehty päivyrin, muistilistojen ja luonnoslehtiön yhdistelmä.    Bujon avulla rutiinit voi muuttaa, elämään saada järjestystä, kulkea kohti unelmia, esimerkiksi elintapamuutoksissa onnistuminen ja hoitamattomien töiden/tehtävien hallinta. Olen lukenut Bujoilun voima -kirjaa (Miia Pöllänen, WSOY 2017) oppiakseni tästä lähestulkoon filosofiasta. Kirjasta saa perusiedot ja -taidot bujoilun aloittamiseksi ja hyviä ideoita vaikka ei bujoa tekisikään, esimerkiksi 100 Asiaa-listan kokoaminen. Ihmisillä on tapana pitkittää monia asioita tarpettomasti ja luulla, että myöhemmin tulee parempi aika. Sitku-ajattelu kannattaa vaihtaa nytku-ajatteluun. "Hyvät jutut tapahtuvat niille, jotka aloittavat ennen kuin ovat valmiita. Älä odota vaan aloita". Mutta...löysinkin itselleni sopivamman tavan suunnitella vuotta, säilöä muistoja ja kerätä tilastoja/listoja. Perinteisen päiväkirjan kirjoittaminen ei ole minua varten, ei myöskään pyörän keksiminen alusta lähtien eli kalenterin tekeminen tyhjästä, en myöskään halunnut maksaa itsepiirrettävästä plannerisetistä vaikka 60 euroa. 

Löysin Tokmannilta kalenteri-päiväkirjan hintaan 4,95 euroa. Ja miksi ihastuin siihen, syynä on sen selkeä rakenne: joka kuukaudesta on yhden sivun kuukausinäkymä ja joka päivälle oma sivu kellonaikoineen. Kalenteri-päiväkirja on jaoteltu selkeästi kuukausittain kuten kansion välilehdillä. 


Halusin ottaa jotakin bujolle tyypillisiä elementtejä omaan kalenteri-päiväkirjaani. Listat! Loki! Trackerit! Haasteet! Askartelin kuukausisivulle lisäsivun, johon leimasin kuukauden nimen, tehtävälistan, muistettavat merkkipäivät, luetut kirjat (toimii myös haasteena), katsotut elokuvat, lenkkeillyt kilometrit (haaste!) ja kuukauden käsityöprojektit. Suunnittelen vielä askartelevani erilaisia paperisia taskuja ainakin etu- ja takakansien lehtiin, niihin voi sujauttaa pääsylippuja, lehtileikkeitä tai muuta vastaavaa muistoksi. Tähän kalenteri-päiväkirjaanhan ei tule mitään työhön liittyviä asoita, koska niille on töissä oma kalenterinsa. Pidän aika realistisena kolmen (koska leimasimessa on kolme viivaa) kirjan lukemista ja kolmen elokuvan katsomista kuukaudessa, sillä perheellistymisen myötä molemmat aktiviteetit ovat vähentyneet. Elokuvien kohdalla se ei haittaa, lukemisen osalta hieman harmittaa. 

En kokenut tarpeelliseksi tehdä joka viikolle omaa lisäsivua, koska en todennäköisesti viitsi tehdä ostoslistoja tai muistutuksia siivouksesta, pyykkäyksestä tai klapien hakemisesta päivittäin lämmitettävää leivinuunia varten. Minulle on enemmän hyötyä lyhytsanaisesta muistelemisesta, vaikka pakkasennätyslukemista, bongatuista muuttolinnuista ja harrastetusta liikunnasta. 


Kuukausinäkymä: isot muistettavat asiat, muistettavat merkkipäivät, haasteet ja tilastot, kuukauden käsityöprojektit. 


Ompelin päiväkirja-kalenterille myös kankaasta kestokannet, ensimmäisen version ompelin viime kuun lopulla samalla tekniikalla muistikirjaa varten (klik). 

-Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti