sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Pihapiirin linnuille itsetehtyjä herkkukakkuja

Kokoonnuimme tänään tekemään lasten kanssa linnuille ruokaa. Kyllä, vaikka helpommalla saisi ostaa kaupasta ja ehkä edullisemminkin, mutta onhan tällaisessa itsetekemisen meiningissä kuitenkin yhdessä puuhaamisen ja oppimisen arvo. 

Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen. Paljon energiaa sisältävä ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia. Esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lisäksi talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä. (Birdlife Suomi)

Linnuille kelpaa monenlainen ruoka, kunhan se ei ole pilaantunutta eikä liian suolaista. Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. Pähkinät ovat suurta herkkua useille linnuille, mutta jos pähkinää ei ole tarjolla pieneksi murskattuna, jää se kokonaisena monelta lajilta syömättä. Lintuja ei pidä ruokkia kinkunrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla, eikä millään, mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. (Birdlife Suomi) Jotkin lajit (kuten tilhi ja mustarastas) syövät marjoja, joten niitä voi myös käyttää kuivattuna tai pakastettuna siemenkakkujen teossa. 

Perehdyimme lintuharrastajien ohjeisiin ja itsetehtyjä linnunruokia tehdessä tulee huomioida kookosrasvaa käytettäessä sen kovuus pakkasella. Paketissa myytävä kookosrasva on kovetettua kasvirasvaa ja pakkasella kivikovaa, joten pikkulintujen voi olla jopa mahdoton saada ruoasta palasia. Kannattaa siis laittaa kookosrasvan sekaan (samassa suhteessa kuin kookosrasvaa) rypsiöljyä pehmikkeeksi. 


Lintuja kannattaa ruokkia sellaisilta lintulaudoilta tai ruokinta-automaateilta, joilla ne eivät voi istua ja ulostaa ruoan sekaan. Ruokintapaikkojen ympäristö ja lintulaudat tulee pitää puhtaina muun muassa tautien ja rottien vuoksi. Lintujen ruokintapaikkoja on hyvä olla pihalla useampia, koska silloin sekä pienet että isot linnut saavat mahdollisuuden ruokailuun. Ruokintapaikkojen olisi hyvä olla suojassa sekä tuulelta että petoeläimiltä, jotta linnut uskaltavat tulla ruokailemaan. Ja tärkein kaikista teeseistä on: jos aloitat lintujen ruokinnan, niin jatka ruokkimista läpi koko talven!


Tiede-lehden 1/2018-numerossa oli mielenkiintoinen artikkeli siitä, miten ihmisen toiminta on muuttanut eläinten kehitystä. Amerikkalaisessa ja brittiläisessä tutkimuksessa oli havaittu muutos pihalinnuissa. Talitiaisten ja pihapunavarpusten nokat ovat pidentyneet viime vuosikymmeninä, koska ihmiset ruokkivat lintuja ahkerasti. Pitkällä nokalla saa paremmin syötyä siemeniä ruokinta-automaateista kuin "standardipituisella" nokalla. 

Työvaiheet:

1. Laita uunipeltille leivinpaperia ja asettele piparkakkumuotteja leivinpaperin päälle. Voit myös käyttää pieniä, silikonisia leivontavuokia.
2. Varaa käden ulottuville juomapilleistä leikattuja pätkiä siemenkakkuihin tarvittavien ripustusnyörien reikien tekemiseksi. 

3. Pilko kookosrasva kattilaan ja lisää samassa suhteessa rypsiöljyä. Kuumenna miedolla lämmöllä sulaksi. Pidä lähettyvillä kattilan kansi, sillä jos rasvapalo syttyy, paloa ei saa sammuttaa vedellä vaan tukahduttamalla esimerkiksi sillä käden ulottuvilla olevalla kattilan kannella. 

4. Laita piparkakkumuottiin ja vuokaan siemen- ja pähkinäseosta noin kaksi kolmasosaa muotin vetoisuudesta, kaada rasvaa päälle. Liikuttele muottia leivinpaperin päällä, jotta rasva täyttää kaikki tyhjät kohdat. (Rasva valuu muotin läpi paperille, mutta rasvan kovettumisen jälkeen sen voi sulattaa uudelleen ja täyttää vajaiksi jääneet muotit.) Laita juomapillin pätkä haluttuun kohtaan ripustusnyörin reiän tekemiseksi. Työnnä myös silikoniseen vuokaan pilli.  
5. Vie muotit uunipeltin päällä vaikka ulos kovettumaan. Tunti pikkupakkasessa riitti hyvin. Älä kaada ylimääräistä rasvaa viemäriin, jos et saa sitä käytettyä tähän projektiin, vaan imeytä esimerkiksi paperiin ja laita roskiin. 6. Siemenkakkujen ollessa valmiita poista juomapillit ja kiinnitä ripustusnyöri paikoilleen. Vie ulos ruokintapaikalle ja tarkkaile lintuja! :)


 -herkkuterkuin Tiina, Anna ja lapset


 P.S. Tästäpä myös vinkki esimerkiksi pieneksi muistamiseksi lintuja ruokkiville kummeille, mummeille ja opettajille vaikka joulun aikaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti