torstai 2. marraskuuta 2017

Kokkolan museoiden antia

Kävimme mieheni kanssa viime viikolla, syyslomalla, yhden yön reissulla Kokkolassa, Keski-Pohjanmaan "pääkaupungissa". Kokkolassa on tullut aikaisemmin käytyä koulutuksissa ja ostoksilla, mutta kaupungin museoissa emme olleet kumpikaan käyneet. Kokkola on ollut reilun 400 kaupunkivuotensa aikana mielenkiintoisten historiallisten tapahtumien näyttämönä, mainittakoon esimerkiksi Krimin sodan aikainen (vuonna 1854) brittien maihinnousuyritys Halkokariin ja Venäjän keisari Aleksanteri I:n vierailu Roosin talossa, nykyisessä Keski-Pohjanmaan maakuntamuseossa, K. H. Renlundin museossa (vuonna 1819). 

Muistatte ehkä Hovimäki-kirjasarjan ja tv-sarjan? Mielestäni Hovimäen kautta Suomen ja Kokkolankin historiaa esitettiin kiinnostavasti ja helposti muistiin jäävästi, joten niinpä minusta tuntui K. H. Renlundin museossa rakennuksen arkkitehtuurin, realismia edustavien suomalaisten taidemaalareiden upeiden teosten, historian vaiheiden kuvausten äärellä, että "tämähän on Hovimäestä tuttua, hei, tämän minä muistan!" 

K. H. Renlund oli kokkolalainen liikemies ja porvarissäädyn edustaja valtiopäivillä vuosina 1888-1906. Hän oli suomalaisen taiteen ja kulttuurin tutkija ja keräilijä, ja hänen ystäväpiiriinsä tiedetään kuuluneen Pekka Halosen ja Jean Sibeliuksen. Renlund testamenttasi mittavan omaisuutensa pääosin hyväntekeväisyyteen, mutta osan omaisuudesta sai myös Kokkolan kaupunki. Testamentissa todetaan, että taidekokoelma ja sellaiset kalleudet, joilla voi olla merkitystä kokoelman kannalta tarjotaan Kokkolan kaupungille edellytyksellä, että ne ovat suuren yleisön, erityisesti koululaisten ja työläisten nähtävillä. 

Keski-Pohjanmaan maakuntamuseoon kuuluu K. H. Renlundin museon lisäksi niinsanottu museokortteli vähän matkan päässä K. H. Renlundin museosta. Museokorttelissa sijaitsee pedagogio, jossa on kouluhistoriallinen näyttely, Lassanderin talo, jossa esitellään kauppiasperheen elämää ja merenkulkua 1700-luvulla, Kieppi - luonnontieteellinen museo ja ITE-museo. ITE-museon teokset olivat nyt museokierroksella, kesällä kävin katsomassa kyseisen näyttelyn Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseossa Oulussa. Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo juhlii itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa tarjoamalla ilmaisen sisäänpääsyn vuoden 2017 aikana. 

Brittien Halkokarin kahakan aikainen maihinnousuvene eli barkassi jäi meiltä vielä näkemättä ja myös vanha kaupunki Neristan, joten siinäpä kohteita vaikka kesäretkelle. 
Mielestäni K.H. Renlundin museo oli kokonaisuutena upea, mutta erityisesti Kultakauden taide sykähdytti. Kun hyvin yksityiskohtaisesti maalattuja tauluja katsoi läheltä, tuntui kuin teos olisi ollut elävä ja siinä oli paljon nähtävää, mahdoton oli yhdellä yleissilmäyksellä nähdä kaikkea. Ja mielestäni oli etuoikeutettua täällä kaukana suurkaupungeista saada nähdä suomalaisen kuvataiteen upeimpia taideteoksia -ja vieläpä ilmaiseksi. 

Lapset oli huomioitu hienosti, sillä taideteoksista otettuja valokuvia oli kiinnitetty vaneripaloille ja sahattu palapeleiksi. Museossa oli myös nukkekoti, jolla sai leikkiä. Myös piirustuspaikka löytyi. 

Kävimme myös pedagogiossa kouluhistoriallista näyttelyä katsomassa. Pedagogio rakennettiin koulutaloksi tälle samalle paikalle vuonna 1696 ja rakennus on tiettävästi Suomen vanhin olemassaoleva ei-kirkollinen, puurakenteinen koulurakennus. 
Mistä tiedät, että olet vanha? Kun oman kouluaikasi esineistöä on vitriineissä ja muuten esillä. Tässä Auditekin kielistudiolaitteita. 


-Anna

2 kommenttia: