perjantai 28. heinäkuuta 2017

Hossan kansallispuisto

Teimme perheemme kanssa retken Hossan kansallispuistoon, Suomussalmen kuntaan tämän viikon alussa. Hossan kansallispuisto juhli kansallispuiston avajaisia viime kuussa, tarkalleen 17.6.2017, mutta retkeilyalue on saanut alkunsa jo 1970-luvulla. Hossa on Suomi 100- juhlavuoden kansallispuisto ja maamme 40. kansallispuisto. Hossan kansallispuisto on tunnettu pohjoisimmista Suomesta löytyneistä kivikautisista kalliomaalauksista ja syvästä kanjonijärvestä, Julma-Ölkystä. Hossan Luontokeskukseen oli majapaikastamme noin neljän kilometrin matka. Luontokeskuksessa oli opastus kansallispuiston reitteihin, kahvila-ravintola, matkamuistomyymälä ja lapsille leikkikenttä. 

Olimme varautuneet etukäteen kansallispuiston vaellus- ja retkeilyreittejä tutkien siihen, ettei juniorin kanssa ehkä pysty Julma-Ölkylle lähteä kävellen. Ja koska retkipäivän sääennuste näytti aamupäivästä saakka sateen mahdollisuutta, lähdimme aamusta liikkeelle Luontokeskuksen noin kolmen kilometrin pituiselle luontopolulle. Retki meni hienosti, kun kävelimme ja juoksimme lapsen tahtiin sekä pidimme taukoja. Opastetaulut alueen luonnosta ja historiasta olivat mielenkiintoisia. Osa luontopolusta soveltui myös liikuntaesteisille. 
On täällä joku virkkuri käynyt jättämässä virkatun graffitin Värikallion maalauksia mukaellen. 

"Seurataan tuota käpyä!"Suomi 100-teema näkyi alueen puissa.


Lounaan söimme Luontokeskuksessa ja sen jälkeen ajoimme Julma-Ölkyn rantaan. Mielestämme opasteita olisi ollut hyvä olla enemmän, sillä Julma-Ölkylle ei ollut kuin tavallinen tienviitta ja puinen opaste -näyttävät ja selvät opasteet kansallispuiston tyyliin puuttuivat ja ajoimme reilut 20 kilometriä Kuusamon suuntaan harhaan. No, lomallahan ei pidä olla kiire ja lopulta navigaattorin avulla löysimme kohteeseen. 

Kanjonijärvellä kulki moottorivene noin 45 minuutin välein, jonka kyydistä näki pystysuorat kallioseinämät. Juniori ei halunnut lähteä veneeseen, joten kävelimme järven reunoja kiertävää polkua. Meiltä jäivät siis ehkä komeimmat nähtävyydet näkemättä, mutta tähän olimme varautuneet ja onhan hyvä jättää jotakin seuraavaa retkeä varten. 
Yövyimme vanhempieni suosittelemassa Loma-Hossa -yrityksen omistamassa Rajakartanon liki 80 neliömetrin asunnossa -mökeiksi entisen Hossan rajavartioaseman asuntoja ei voi sanoa. Rajavartioasema lakkautettiin vuonna 1991 ja sen jälkeen se toimi Rajavartiolaitoksen työntekijöiden loma- ja virkistyspaikkana, kunnes siirtyi kahdeksan vuotta sitten yksityisomistukseen. 

Hinta ja laatu-suhde oli oikein hyvä, sillä käytössämme oli reilusti asuintilaa, kirkasvetinen, hiekkapohjainen järvi noin sadan metrin päässä asunnosta, rantasauna lämpesi joka ilta, luonto oli ympärillä kaunista ja rannassa oli nuotiopaikka, veneet ja kanootit vapaassa käytössä. Grillasimme, saunoimme, soutelimme ja juniori viihtyi rannalla leikkien ja poluilla keräten luonnon aarteita. Porot saapuivat laiduntamaan Rajakartanon pihalle useita kertoja päivässä. 


Suomen luonto ja Suomen kesä ovat tällä hetkellä kesälomani TOP 10-listan kärjessä. Kun on itse kotoisin melko tasaiselta Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuun monimuotoinen luonto tarjoaa ilahduttavia elämyksiä. Vaikka kansallispuisto on saanut massiivista julkisuutta, majapaikassa oli rauhallista ja seesteistä eikä kansallispuistossakaan ollut ruuhkaa muualla kuin Julma-Ölkyllä. Ja porotokat ovat muuten sellaisia luonnonvoimia, jotka pysäyttävät tarvittaessa liikenteen kokonaan itselleen sopivaksi ajaksi -tekee kiireiselle ihmiselle hyvää olla hetki luonnon ehdoilla. 

-retkiterveisin Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti