sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Kankaanvärjäyskokeilut hippityyliin

Kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni Dylon-värjäystä pyykkikoneessa ja luulen, että kokeilen vielä uudelleen, sillä menetelmä oli tosi kiva ja helppo verrattuna esimerkiksi vahabatiikkiin. Ostin Kärkkäisen alennusmyynnistä vaaleanharmaan ja valkoisia T-paitoja ja toppeja. Ostin myös valkoista trikoota metrin verran ja lisäksi otin Jessen kulahtaneen valkoisen trikoopaidan käsittelyyn. Dylon-värinä oli sävy denim blue. Koska tänä vuonna tulee hippiliikkeen synnystä kuluneeksi 50 vuotta ja hipeillä oli tunnetusti solmuvärjättyjä vaatteita, joten solmubatiikki oli ekana kokeilussa. Kokeilin myös vaakaraitoja, spiraalia ja shibori-tyylistä kankaan taittelua. 

Pesin ensin uudet vaatteet ja kankaan. Niiden kuivuttua tein solmuja kumilenkkien avulla ja pyörittelin spiraaliksi. Shibori-tyylisen taittelun tein soveltaen kuvallisen ohjeen mukaan, joita löytyy ainakin Pinterestistä hakusanalla "shibori tutorial diy". 

Spiraalitaittelu meni pieleen jo kiinnityslankaa valittaessa, sillä vanha ja laho puuvillalanka oli väärä valinta. Vaikka olin kiinnittänyt paketin vielä kumilenkeillä, se ei kestänyt pyykkikoneessa myllytystä vaan kuivumaan ripustaessani puuvillalanka oli levinnyt koneeseen ja nukannut muutkin tuotokset. Tekokuitulanka olisi todennäköisesti estänyt värin imeytymisen kumilenkkien tapaan, mutta en ajatellut asiaa innoissani ihan loppuun asti. 

Vasemmalla epäonnistunut spiraali-kuviointi ja oikealla vaakaraitakuviointi. 

Kaikista mieluisin kuviointi tuli mielestäni juuri shibori-tyylisellä taittelulla. Taittelin lyhythihaisen tunikan ensin pystysuunnassa taitteille, sen jälkeen taittelin pitkän pötkön vielä neliön malliseksi ja jokaisen taitteen väliin laitoin muovia estämään kangasvärin tarttumista. Koko paketin kiinnitin kumilenkeillä ja hyvin kesti kaksi pyörityskertaa pyykkikoneessa. 

Vasemmalla solmubatiikkikuviointia ja oikealla shibori-tyylinen kuviointi. 


Peace and love!

-Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti