lauantai 20. toukokuuta 2017

Reissu-Suomi

Tulipa mieleen idea askarrella vuoden 2017 matkailusta kartta. Tänä vuonna olen tehnyt ideologisen päätöksen matkailla vain kotimaassa, koska onhan Suomi 100-juhlavuosi ja omassa maassa on valtavasti nähtävää. Minkä lasken matkailuun kuuluvaksi? No, toisella paikkakunnalla (ei rajanaapuripaikkakunnalla) käymisen, ainakin kirppiskierroksen verran -ja jos loppuvuodesta alkaa kartta näyttää kovin poloiselta, niin koulutusmatkat kelpuutan myös. 

Aluksi piirsin Suomen kartan paperille ja väritin sen maaston korkeuserojen mukaan aika vapaaasti. Karttakirjaa oli samalla hauska tutkia ja aika moni asia niin Suomessa kuin maailmallakin oli muuttunut karttakirjan painoksesta (vuodelta 1992). Vesistöjä en jaksanut alkaa pipertämään muuten kuin merialueet nopsasti värittäen. Sitten liimasin sopivia lehdistä leikattuja matkailuun liittyviä kuvia ja tekstejä. 

Tässä kuva Peruskoulun kartastosta (vuodelta 1992) ennen kuin maakuntajako tehtiin uusiksi vuonna 1994. Omaa kotikuntaani maakuntauudistus koski siten, että suuri osa Keski-Pohjanmaan maakunnaksi mielletystä alueesta liittyi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan. Maakunnallisesti kuulumme Pohjois-Pohjanmaahan, mutta monet perinneruoat, osittain murre, kansallispuku, yhdistysten piirit ja hyvin pitkälti erikoissairaanhoito ovat edelleen Keski-Pohjanmaahan liittyviä. Jotenkin aika väkinäinen juttu kaikkinensa. Keski-Pohjanmaan raja on nykyään reilun 20 kilometrin päässä. 

Tähän mennessä on tullut reissattua aika pienellä alueella, mutta jospa kesän aikana tulisi ympyröitä laajennettua. Katsotaanpa loppuvuodesta miltä kartta näyttää. 

-Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti