sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Visit Kemi

Teimme viikonloppureissun Kemiin, mukaan lähtivät meidän perheiden lisäksi mummu ja ukki. Kohteena oli Kemin LumiLinna, joka on rakennettu jo 22 vuoden ajan keskustan tuntumaan, meren rannalle. Tänä vuonna LumiLinnassa on teemana Suomi 100 vuotta, joka näkyi upeasti Linnan sisällä. LumiLinnassa vierailee  vuosittain matkailijoita yli 50 maasta.


LumiLinna vie tietoutta Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista monipuolisesti maailmalle niin markkinoinnin keinoin kuin kokemuksen kautta matkailijan vieraillessa Linnassa. Puolet vierailijoista tulee Suomesta ja toinen puoli koostuu ulkomaalaisista matkailijoista. 
Lumireliefin aiheena Edvard Iston maalaus Hyökkäys (vuodelta 1899).
LumiLinnan kappelin taidokas lumiveistos. 

LumiLinnan koululuokassa seinäreliefin aiheena Jyväskylän Kasvatusopillisen Korkeakoulun suomen kielen professorin Aarni Penttilän laatima Aapiskukko-aapinen (vuodelta 1938).

LumiLinnan ravintola. 


Labyrintti. 

LumiHotellin erään huoneen upea veistos (huomatkaa saunavasta pariskunnan välissä, ilmiselvästi tavallisesta saunareissusta on kyse) :)


Joulupukki erään toisen huoneen koristeena. 

Oma suosikkini eli Mauri Kunnaksen Koiramäki aiheena (ja pääsiäinen on tulossa, kun trulli lentelee reliefissä) :)


Entinen postin kuljetukseen käytetty telaketjuilla varustettu "lumiauto" kuljetti nykyään turisteja. 

Kemi-yhtiön sairaskassan rakennuksen seinässä on Karihaaran taistelun (7.-8.10.1944) muistomerkki. Sen tarkemmin sotahistoriasta en kirjoita tässä lyhyttä kuvausta lukuunottamatta, mutta minua kiinnostaa paikallinen historia ja sotahistoria, ja yritän eri paikoissa käydessäni selvittää/tutustua asiaan. Lapin sodan alkuvaiheessa suomalaisten tehtävänä oli suojata Kemissä Karihaaran, Pajusaaren ja Veitsiluodon tehtaat. Taistelut Kemissä alkoivat 7.10.1944 ja päättyivät saksalaisten perääntymiseen seuraavana päivänä. Perääntyessään kohti pohjoista saksalaiset räjäyttivät Kemijoen ylittävät sillat. 

Saksalaiset yrittivät tuhota myös Kemin kaupungintalon, mutta rakennus jäi pystyyn ja toimii edelleen kaupungintalona. Taistelujen yhteydessä rakennuksia tuhoutui, muun muassa Karihaaran kansakoulu (jota mummini kävi jatkosodan sekä Lapin sodan aikana), mutta muuhun Lappiin nähden Kemi selvisi Lapin sodasta vähäisemmin vaurioin.

Kävimme myös Ajoksen satamassa katsomassa jäänmurtaja Sampoa. Se on nykyisin nähtävyytenä toimiva vuonna 1961 valmistunut dieselsähköinen jäänmurtaja, joka toimi lähes 30 vuotta työssään Perämerellä. Nykyään Sampo risteilee talvikaudella, joulukuun lopusta huhtikuun puoleen väliin. Risteilykauden ulkopuolella Sampo on Ajoksessa, ja jäänmurtajalle pääsee tutustumaan.


Terveisin Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti