tiistai 6. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän kahvipöytään helppo kakku


Sininen ja valkoinen, värit ovat vapauden...Tänään vietimme maamme 99. itsenäisyyspäivää kahvitellen oman mummuni ja vanhempieni kanssa. Olen sitä lättähattusukupolvea (kuten Mielensäpahoittaja sanoisi), jonka isovanhemmat ovat olleet joko rintamalla ja/tai kotirintamalla. Nyt paikalla ollut ainoa elossa oleva isovanhempani, mummuni, oli jatkosodan aikana suorittamassa karjakkokoulun käytännön harjoitteluaan Kalajoen Tyngän kylällä ja muistaa Kalajoen pommituksen helmikuulta 1944. 


Itsenäisyyspäiväksi tykkään hieman leipoa, usein jotakin jouluista. Tässä nopeatekoisessa kakussa maistuvat joulun maut. 


Pohja:
-noin 180 g piparkakkuja
-75 g sulatettua voita

Täyte:
-2 dl kuohukermaa
-1 prk kermaviiliä
-1 prk luumusosetta
-1 dl sokeria
-2 tl vaniljasokeria
-2 tl piparimaustetta/kanelia
-5½ liivatelehteä
-½ dl glögiä

Laita irtopohjavuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Murskaa piparit hienoiksi muruiksi ja sekoita voisula murujen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja levitä seos vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma. Lisää kerman sekaan sokeri, luumusose, mausteet ja kermaviili. Purista vesi liivatelehdistä pois ja liuota ne kuumaan glögiin -anna glögin hieman jäähtyä ja lisää se täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Anna kakun hyytyä jääkaapissa pari tuntia. Irrota kakku vuoasta ja koristele se esimerkiksi pienillä pipareilla, piparinmuruilla tai haluamallasi tavalla. Katselin Linnan juhlia ja kirjailija Jari Tervon haastattelu jäi mieleen. Tervon mukaan suomalaiset viettävät itsenäisyyspäivää kolmella tavalla: vakavasti, hyvin vakavasti ja haudanvakavasti. Suomen itsenäisyys on ollut sotien merkeissä vaakalaudalla neljästi itsenäisyyden ensi vuosikymmeninä -ja ensimmäisen kerran juuri itsenäistynyt Suomi joutui sisällissotaan vain pari kuukautta itsenäisyysjulistuksen jälkeen. Varmasti noiden sotavuosien kokemusten vuoksi itsenäisyyttä juhlitaan rauhallisesti ja arvokkaasti, ei yhtä riehakkaasti kuin muissa maissa.Kun nyt alkaa Suomen 100. itsenäisyyden juhlavuosi, niin ajattelin haastaa itseni tekemään ja kokemaan jotakin suomalaista. Haluaisin käydä museoissa sekä perinne- ja kotiseututapahtumissa, opetella perinneruokien ja -käsitöiden valmistusta, lukea suomalaisen kirjallisuuden klassikoita, liikkua luonnossa ja tietysti käsityön merkeissä aion takuulla tehdä sinivalkoisia vaatteita. Saa nähdä, mitä saan vuodessa aikaiseksi. 


Rauhallista itsenäisyyspäivää!


 -Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti