sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Tortut korviin

Kaikkien aikojen joulu -lehden tämän vuoden numerossa oli Nukkekoti Väinölän jouluvalmisteluista kertova juttu, jossa oli ohje miniatyyrijoulutorttujen tekemiseksi nukkekotiin. Ihastuin torttuihin ja päätin tehdä sellaiset itsellenikin, tosin hieman suuremmassa koossa, nimittäin korvakoruiksi. 

Juttuhan on niin, että joulutorttu luumuhillolla on yksi suosikkileivonnaisistani, ja meidän pakasteesta löytyy ympäri vuoden torttutaikinaa ja keittiön kaappiin jemmaan joulusesongin aikaan luumuhilloa sekä glögiä -usein jo syyskuussa tulee tarve ennakkomaistella torttuja ja glögiä. Mutta meillä joulutortut leipookin mieheni Timo ja hänen asiantuntemustaan hyödynsin korvistorttujen suhteen. Tarvikkeet ovat tässä: Fimoa ja Cernitiä, nestemäistä Fimoa ja massan työstövälineet. Cernit- ja Fimo-massojen eroista olen kertonut Kaiken sortin karkit-avainkaulanauha -postauksessa aikaisemmin syksyllä. 


Korvikset muotoillaan kuin tortut konsanaan. Luumuhillo tehdään sekoittamalla ruskeaa ja mustaa massaa keskenään, massamöykky painetaan tortun keskelle, lisätään nestemäistä Fimoa ja painellaan muotoilutyövälineellä hillon näköiseksi. Aluksi hillo oli torttumestari-Timon mielestä liian ruskeaa, joten toisella yrittämällä siitä tuli kelvollista. 

Tortut paistetaan massavalmistajan ohjeen mukaan, pienemmille esineille riittää lyhyempi paistoaika. Ennen paistamista tein silmukkaruuveilla niille (=ruuveille) sopivat reiät, ruuveja en laittanut uuniin. 


Paistamisen jälkeen maalasin ohennetulla ruskealla akryylimaalilla torttuihin paistopinnan ja sen kuivuttua tupsuttelin valkoista akryylimaalia tomusokeriksi kuivalla pensselillä. Viimeiseksi kiinnitin silmukkaruuvit reikiin pikaliimalla ja lisäsin korvakorukoukut ruuveihin. 

Ja tästä hauskasta massa-askartelusta lähtikin mielikuvitus laukkaan, seuraavaksi teen ehkä joulutorttukaulakorun ja -hiuskoristeen. Entä muistatteko parin vuoden takaisen käsittämättömän joulutorttukohun, jossa joulutorttujen väitettiin (muistaakseni ruotsalaisten mielestä) muistuttavan hakaristiä? Minulla ei tule joulutortusta muuta kuin älyttömän ihana, maukas joululeivonnainen mieleen! Timooooooo, leivotkos illaksi meille hieman joulutorttuja?! :) 


Korvat makiaks! :)


-Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti