tiistai 22. marraskuuta 2016

Mustaa DIY-joulua!

Viime vuosina olen pyrkinyt kotona mustavalkoiseen jouluun (ja sisustukseen ylipäätään), jota lapsi jonkun verran värittää tekemillään värikkäillä koristeilla. En ole isojen projektien ystävä, vaan haluan valmista yleensä yhdellä kertaa. Tässä postauksessa esittelen muutaman nopean tähti- ja kuusiaiheisen DIY-koristeen.

Viime vuonna tehtiin tähtiä kuumaliimaamalla jäätelötikkuja yhteen. Kiia käytti omiin luomuksiinsa valmiiksi värjättyjä pieniä jäätelötikkuja, joihin hän piirsi metallinhohtoisilla tusseilla koristeita. Nämä tähdet ovat olleet ulko-oven ikkunassa ympäri vuoden.

 Itse käytin tähtiin leveämpiä askartelutikkuja ja maalasin valmiit tähdet mustalla spray-maalilla. Tikkutähdet ovat helppoja siinäkin mielessä, että pysyvät maalarinteipillä kiinni seinässä. Olen pitänyt alla näkyvää tähteäkin ympärivuotisesti lukunurkkaukseni houkutuksena. Ennen joulua tehostevärinä on ollut keltainen. Lukunurkkaani pitää lämpimänä Handmade by Heinin maatuskatyyny.

Toinen askartelu on ehkä ennemmin lumikukka kuin tähti, mutta menköön nyt. :)
Vessapaperirullan hylsyjä pitää olla aina jemmassa, niistä voi tehdä melkeen mitä vain. Nämä kukkaset on edellisvuoden satoa, materiaaleina siis pahvihylsyt, pitsipaperit ja liima. 
1. Vessapaperihylsy puristetaan littanaksi, jotta se on helpompi leikata osiin. Kannattaa leikata mahdollisimman tasapaksuja renkuloita, tulee sievempiä kukkia, kun terälehdet ovat samanpaksuisia.
 2. Laita liimaa pahvirinkulan reunoihin ja paina se sopiviin pitsipaperin palasiin kiinni. Käytin Erikeeperiä. Pitsipaperin palat jätin vähän pahviosaa isommiksi, koska pahvirinkuloitten muoto voi hieman elää. Liiman kuivuttua trimmasin saksilla ylimääräisen pitsipaperin terälehden reunoilta.
3. Tähden kokoaminen vaatii kärsivällisyyttä, jos käyttää juoksevaa liimaa kuumaliiman sijaan. Kuumaliimakuivuu nopeammin, mutta kukkasen lopullista muotoa on vaikeampi muokata. Terälehtien lukumääräkin vaikuttaa liimaamisen vaikeuteen. Hylsyrinkulat maalaamalla tai värillisiä pitsipapereita käyttämällä voi vapaasti tehdä omaan värimaailmaan sopivat koristeet.


Kiia on onnellinen lapsi, kun omistaa reippaat ja osallistuvat sukulaiset. Hän piti taannoin kuumeesta toipumispäivää vaarin kanssa, ja heitin idean lautakuusesta. Pari ideakuvaa malliksi pinterestistä ja vapaat kädet touhukaksikolle. Lopputulos oli upeampi kuin osasin kuvitella. Kiia oli suunnitellut mallin paperille ja sahannut jämälaudat itse. Ajattelin alunperin laittaa kuusen kuistille, mutten raaskinut. Sohvan vieressä oli sopiva paikka, kun laitettiin pikkujakkara alle, jotta kuusi tulee esille koko komeudessaan. Koristeeksi laitettiin paristokäyttöiset pallovalot, Kiian esikoulussa tekemä enkeli ja latvaan jäätelötikkutähti. Ihan meidän näköinen kokonaisuus!
 


Toisen kuusen väkersin äidin avustuksella koivurisuista. Äiti on todella pätevä risuitöissä, joten voiko parempaa neuvonantajaa olla. Käytiin metsäretkellä keräämässä ohuita risuja koivuista aikamoinen kimppu. Kuusen rungoksi tarvittiin muutaman sentin vahvuinen, suora koivunoksa. Mitan otin summitteisesti muistellen erään kotona olevan ruukun kokoa. Vartta piti olla siis halutun kuusen korkeus + ruukun korkeus, jotta kuusi pysyy tukevasti pystyssä.
 Risuista katkottiin n. 15 sentin pätkiä, jotka koottiin nippuun. Nippuja kiinnitettiin runkoon rautalangalla kiertäen alhaalta lähtien. Yhteen kerrokseen tuli useampia pieniä nippuja. Seuraavaan kerrokseen nippuja kiinnittettiin aina vähä ylemmäs. Ylimmäiset niput ovat rungon tasalla, kuten alla olevasta kuvasta näkyy; runko pilkottaa pajutähden pystysuoran puun alta. Tähteen vuolin puukolla pajukeppeihin koloja, jotta saisin tikut istumaan toistensa päälle paremmin yksinkertaisen tähden muotoiseksi. Tähden kiinnitin kuumaliimalla.

Ruukkuun laitoin hiekkaa ja kiviä paljaan koivurungon ympärille. Kuusen parina on mustalla spraymaalilla tuunattu paristokäyttöinen kynttelikkö, jonka sain ystävältä. Alunperin se oli perinteisen puna-valkoinen, mutta koska ne värit ei minun silmääni miellytä, poistin lamput ja suhautin maalia. Alla vielä kuva kyntteliköstä ennen ja jälkeen. :) Alkuperäinen kuva on lainattu jälleenmyyjän nettisivuilta, itse kun en innoissani muistanut kuvata ennen maalausta.

Vaikka musta joulu on sisustuksellisesti minun juttuni, niin toivon silti ulos valkeaa joulua. Vielä on onneksi aikaa. Jännittävää joulunodotusaikaa!

-Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti