tiistai 1. marraskuuta 2016

Joulukalenteri ommellen

Nyt kun halloween on päättänyt syyskauden, on aika siirtyä virallisesti joulutontun töihin. Minulla oli lapsena tätini huovasta askartelema joulukalenteri. Siinä oli joulupukin ylävartalon mallinen tausta, johon oli liimattu huopataskut. Taskuissa muistan olleen kiiltokuvia ja yksi niistä on vielä tallessa. Kalenteri itse ei valitettavasti ole enää tallessa, sen kohtalo on jäänyt tuntemattomaksi. Kalenteria säilytettiin joulujen välillä yläkertaan johtavan portaikon naulassa ja siitä kuvittelin sen löytäväni muutama vuosi sitten, mutta liekö vuosikymmenet ja muisti tehneet tepposet.   Halusin tehdä joulukalenterimuistosta inspiroituneena Kiialle kestokalenterin ompelemalla. Valikoin kankaiksi Kiian isomummun, mummun ja tädin (eli minun) kankaita, koska ajattelin siirtäväni kankaiden merkeissä suvun naisten käsityöhistoriaa eteenpäin. 


Kalenterin malli pysyi suunnitelmasta toteutukseen saakka yksinkertaisena, sillä kankaat ovat tietysti värikkäitä. Ompelin pohjakankaaseen kuusi kangassuikaletta, joiden yläreunat oli joko valmiiksi kantattu tai ompelin niihin taitteet. Kangassuikaleet eli taskurivikappaleet ompelin ensin alareunoistaan kiinni pohjakankaalle. Ennen alimmaisen taskurivikappaleen alareunan kiinniompelua lisäsin ompelemani piparireunaisen koristekappaleen taskurivikappaleen alareunan alle. Sen jälkeen ompelin pohjakankaan oikeat puolet vastakkain taustakankaalle, käänsin ja tikkasin reunoiltaan kiinni. 


Taskut tein ompelemalla pystyompeleet ensimmäisen taskurivin yläreunasta alimmaisen taskurivikappaleen alareunaan, siis ylhäältä alas. Yläkulmiin lisäsin purjerenkaat kalenterin ripustusta varten. Numerot olen tehnyt ompelemalla valmiina ostetut numeroidut puunapit huovalle ja jotka liimasin kangasliimalla taskujen yläreunaan. 


Nyt keksimään kalenteriin 24 yllätystä! Nykylapsia ei taida kiiltokuvat enää kiinnostaa, joten se saattaisikin olla outoudessaan nappivalinta. :)


-Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti